Kocaeli Ansiklopedisi’nde Kurtuluş Savaşı Karargâhı
Milli Mücadele’nin karargâhı Kocaeli Ansiklopedisi’nde
Milli Mücadele’nin karargâhı Kocaeli Ansiklopedisi’nde
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Ansiklopedisi ile kent hafızasını kaydetti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında yeniden inşa edilen Beşdivanlı İstek Beyefendi Konağı da şehrin kültürünü, sanatını, şehre damgasını vuran isimleri, ikonlarını, sembollerini, anılarını ve bu şehre dair her şeyi içeren Kocaeli Ansiklopedisi’nde yer aldı. . Beşdivanlı İstek Beyefendi Konağı, vatandaşları tarih koridorunda yolculuğa çıkarıyor.
KONAK ESKİ GÖRKEMİNE DÖNDÜ
Marmara Depremi’nde hasar gören ve mülk sahipleriyle yapılan görüşmelerin ardından “kamu yararına” kullanılmak üzere bedelsiz olarak bağışlanan Beşdivanlı İstek Beyefendi Konağı, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yeniden inşayla eski ihtişamına kavuşturuldu. Yapının kitabesine göre İstek Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından 1892/93 yılında yaptırılan konak, kurucusu Beşdivanlı İstek Bey tarafından karargah olarak kullanıldığı için “Beşdivanlı İstek Beyefendi Konağı” olarak anılmaktadır. Milli Mücadele yıllarında Milli Müfrezenin Taşköprü bölgesi ve civarında. Derince ilçesinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak 2019 yılında yeniden inşa edilen konak, hem Milli Mücadele dönemi tarihinin hem de kentimizin yerel tarihinin tanıtımına değerli katkılar sağlıyor.
MİMARİSİYLE TARİHE IŞIK TUTUYOR
130 metrekare taban alanı üzerine inşa edilen ve 19. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan iki katlı tarihi konağın iç ve dış cephelerinde Kocaeli’de ender rastlanan kalem işi süslemeler yer alırken, ana giriş kapısı ise iç ve dış cephelerde yer alıyor. Yapının güneybatı cephesindeki kapı çift kanatlıdır. Güneydoğu cephesi kerpiç sıva, diğer kısımları ise dış cephe kaplama ve ahşapla kaplanan konağın balkonlarında leylek, deve, at gibi farklı figürlerden oluşan kompozisyonlar, kök boyalarla yapılmış kalem işi süslemelerle dikkat çekiyor. Binanın dış cephesinde görülen kalem işi süslemeler Kocaeli bölgesindeki sivil mimari örneklerinde ender olarak görülürken, günümüze ulaşan tek örnektir. Güneydoğu tarafındaki odalarda ocak ve dolapların yer aldığı tarihi konağın tavanları ahşap süslemelerden oluşurken, kuzeydoğu köşedeki odanın duvarında Ayasofya Camii tasviri dikkat çekiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı